Smakosze
różnych odmian zielonej sałaty mogą się nią delektować właściwie przez
cały 'ok, bo nawet w okresie zimowym to cenne warzywo trafia ze szklarni
do sklepów. Od wczesnej zaś wiosny, aż do późnej jesieni, wiele odmian
uprawianych jest na polach, w ogródkach przydomowych czy działkowych. Są
odmiany tworzące z liści rozetę oraz inne, dość szybko zwijają liście w
główki, ale wartość odżywcza zarówno jednych, jak i drugich jest do
siebie zbliżona. Sałata, ze względu na dużą zawartość wody ma niską
wartość energetyczną - 100 g dostarcza zaledwie 12 Kcal. Cennym
składnikiem tego warzywa jest, zamaskowany barwnikiem zielonym, barwnik
żółty, z którego organizm wytwarza czynną witaminę A. Do innych witamin
należą witaminy z grupy B. Zawartość witaminy C nie jest zbyt duża, ale
przy umiejętnym przyrządzaniu sałaty można ją prawie całkowicie
zachować. Trzeba dodać, że w ciemnozielonych liściach zewnętrznych,
które najczęściej odrzucamy, jest więcej witamin i składników
mineralnych aniżeli w jasnozielonych środkowych. Sałata jest też bardzo
bogatym źródłem składników mineralnych tzw. mikroelementów, potrzebnych
człowiekowi w znikomych ilościach. Odmiany z upraw polowych zawierają
ich znacznie więcej aniżeli szklarniowe. Sałata, jak i inne warzywa,
działa odkwaszająco, co po zimowym żywieniu skłania nas do częstego
jedzenia.
Delikatny błonnik - podstawowe tworzywo liść, i ułatwia trawienie. Każda odmiana zielonej sałaty ma jeszcze jeden niezaprzeczalny walor. Nawet najskromniejsze danie gorące lub zimne czy zwykła kanapka z dodatkiem listka sałaty są nie tylko bogatsze w składniki pokarmowe, ale i o wiele bardziej apetyczne. Kupując trzeba wybierać tylko zieleniny świeże, o intensywnym zabarwieniu, jędrnych i niepoźółkłych liściach. Nieść starannie zapakowane, aby w siatce wypełnionej zakupami nie gniotły się i nie łamały. Przyniesione do domu należy natychmiast dokładnie umyć, oddzielić części niejadalne i lekko osączyć z wody.
Delikatny błonnik - podstawowe tworzywo liść, i ułatwia trawienie. Każda odmiana zielonej sałaty ma jeszcze jeden niezaprzeczalny walor. Nawet najskromniejsze danie gorące lub zimne czy zwykła kanapka z dodatkiem listka sałaty są nie tylko bogatsze w składniki pokarmowe, ale i o wiele bardziej apetyczne. Kupując trzeba wybierać tylko zieleniny świeże, o intensywnym zabarwieniu, jędrnych i niepoźółkłych liściach. Nieść starannie zapakowane, aby w siatce wypełnionej zakupami nie gniotły się i nie łamały. Przyniesione do domu należy natychmiast dokładnie umyć, oddzielić części niejadalne i lekko osączyć z wody.